Despre eficienţă şi educaţie

În toate discuţiile contemporane despre educaţie, oricât de diferite prin natura subiectelor tratate, prin pasiunile aruncate în joc sau prin interesele implicate, nu am găsit încă pe nimeni care să pună la îndoială premisa că un act educaţional mai eficient este unul mai bun.

Şi totuşi, chiar aşa stau lucrurile? Ce înseamnă eficienţă în educaţie? Cum o măsori? Cum o impui profesorilor, părinţilor, elevilor, managerilor de şcoală?

Provocarea pe care vreau s-o lansez este următoarea: actul educativ este mult prea complex ca să fie abordat doar prin prisma eficienţei. Orice încercare în acest sens va fi contraproductivă.

O să argumentez cu un exemplu istoric. La mijlocul secolului al XIX-lea, în Marea Britanie s-a încercat o reformă a educaţiei primare. Astfel, The New Castle Commission a introdus sistemul payment by results. Ce presupunea acest lucru? Inspectorii Majestăţii Sale acordau finanţare de la stat către diversele şcoli în urma evaluării elevilor şi direct proporţional cu  rezultatele acestora. Adică: ai şcoală bună, elevii sunt bine pregătiţi, primeşti bani mai mulţi, altfel nu.

Care credeţi că a fost efectul? În cei aproape 40 de ani în care sistemul payment by results a funcţionat calitatea educaţiei a scăzut. Pentru că profesorii au ajuns să se concentreze doar pe acele subiecte examinate de inspectori, neglijând total alte aspecte, pentru că a crescut exponenţial sentimentul de ostilitate între profesori şi inspectori, pentru că profesorii au început să fie demoralizaţi. În final, toată lumea a acceptat că, în pofida bunelor intenţii ale sistemului payment by results, calitatea actului educaţional a scăzut.

Aşadar, cât de eficient este să punem criteriul eficienţei la baza actului educaţional?

Ceea ce experienţa şi istoria ne învaţă e asta – oamenii şi guvernele nu au învăţat niciodata nimic din istorie. (George Wilhelm Hegel)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s