Jaloane printre idei şi persoane

A discerne clar între critica ideilor şi cea a persoanelor este unul dintre cele mai dificile aspecte pe care le presupune responsabilitatea de a fi un team leader (nu ştiu cum să traduc în română termenul, căci şef de echipă se potriveşte bine doar pentru cei care lucrează în construcţii).

În mod normal n-ar trebui să existe acest text, disocierea între idei şi persoane trebuind să fie o chestiune elementară de educaţie în general.

Din păcate, din propria mea experienţă, în şcoală abia dacă se aminteşte de acest fapt. Aşa că nu mă aştept ca obişnuinţa de a separa corect ideea exprimată de persoana care o afirmă să fie larg răspândită la noi. În schimb, am aşteptări de la cei care au în fişa postului sarcini de management sau lucrează cu alţi oameni. Aici, din fericire, am întâlnit şi multe cazuri pozitive. Care se află, totuşi, în minoritate. Aşa că am decis că acest text merită să apară.

Aşadar, ce trebui să facă, în esenţă, un team leader? După părerea mea, două lucruri: să formeze o echipă şi să se asigure că sunt respectate standarde de calitate în activitate. Altfel spus, să creeze un mediu de lucru plăcut, în care colegii săi să se simtă confortabil şi să-şi poată manifesta creativitatea, dar şi să corecteze erorile, scăpările, neatenţiile (când le descoperă, bineînţeles, şi neapărat cu bună credinţă). Acest lucru înseamnă să fii foarte blând cu persoanele şi foarte aspru cu ideile lor. Exigenţa şi dorinţa ca echipa ta să fie cea mai bună sunt vitale. Dar nu sunt mai importante ca obiectivul de a avea o echipă.

Aşa că, problema se reduce la următoarea: Cum să-i spui unui om că a greşit, fără ca el s-o ia ca un afront personal? Consider că în asta consta arta unui bun manager. Un singur răspuns corect cu siguranţă nu există, adaptarea trebuind să fie de la caz la caz. Ştiu însă câteva căi care sunt sigur proaste:

1.Atunci când ai identificat o eroare, s-o foloseşti pentru a discredita persoana care a comis-o;

2.Atunci când ai identificat o eroare, s-o corectezi fără a da posibilitatea celui care a făcut-o să explice ce a vrut de fapt să facă sau să spună. S-ar putea să constaţi că ai de-a face cu o idee grozavă, pusă într-o formă nefericită;

3.Să crezi că dacă tu ai mai multă experienţă într-un domeniu ştii cu siguranţă mai bine. Uneori o minte proaspătă poate genera idei neconvenţionale, pentru care poate nici chiar tu nu eşti pregătit, dar care pot aduce avantaj competiţional;

4.Să crezi că dacă o persoană a produs o serie de exemple proaste nu poate genera şi unul bun sau foarte bun (când îl descoperi, trebuie musai să încurajezi persoana şi să-ţi pui întrebări cu privire la cauzele nereuşitelor din trecut).

Cu siguranţă lista este mult mai lungă, dar nu vreau să vă răpesc plăcerea de a gândi cu propriile voastre minţi!

Reclame

Un gând despre „Jaloane printre idei şi persoane

  1. Pingback: Software şi hardware, idei şi persoane | exoligu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s