Software şi hardware, idei şi persoane

Provocat fiind de unii dintre cititorii mei (şi le mulţumesc pentru asta), revin în acest text asupra distincţiei dintre idei şi persoane. Şi în general asupra importanţei antrenamentului intelectual pentru a ne obişnui să sesizăm diferenţele, adică să înţelegem mai bine, şi apoi să acţionăm în conformitate cu asta. În limbaj mai academic, această capacitate de a descoperi nuanţe şi deosebiri, şi a înlătura astfel confuzii, poartă numele de analiză conceptuală.

În acest blog, care este un blog de idei, şi nu are de-a face cu persoane, veţi găsi cu siguranţă asemenea analize conceptuale.

Până acum am vorbit despre deosebirea dintre memorie şi putere de judecare, despre formă şi conţinut, despre diferite tipuri de inteligenţă, despre critica ideilor şi cea a persoanelor. De asemenea, am utilizat, şi voi face asta şi în continuare, analogii cu ajutorul cărora să arăt, pe cât de sugestiv îmi stă în putinţă, diferenţele. Există, desigur, limite ale utilizării analogiilor într-o structură argumentativă, dar eu cred că de multe ori acestea au valenţe explicative care merită exploatate.

Aşadar, voi încerca să combat următorul contra-argument: nu are rost se ne preocupăm prea tare de distincţia dintre idei şi persoane întrucât întotdeauna ideile sunt ale unei persoane, aparţin acesteia. Într-un fel, se amestecă şi se contopesc. La ce bună separarea lor?

Să ne imaginăm, căci exersarea imaginaţiei este vitală pentru gândirea critică şi implicit pentru viaţa bună, că ideile reprezintă componenta software, iar persoanele cea hardware. Acelaşi soft poate rula pe mai multe calculatoare, după cum aceleaşi idei pot fi simultan în mai multe minţi omeneşti. Evident, în funcţie de calculatorul pe care rulează, se vor mişca mai bine sau mai rău (pe unele calculatoare, unele softuri prea complexe nu pot rula; aşa cum limitările fizice ale unora nu pot cuprinde complexitata unor idei). Totuşi, în acest caz, relevant este softul şi nu hardware-ul.

Pe de altă parte, un soft care are bug-uri, indiferent cât de bun este calculatorul pe care rulează, va da erori. Însă, şi, atenţie! aici este utilitatea separării dintre idei şi persoane, nu este raţional să critici sau să distrugi calculatorul pentru că softul este greşit. La fel, este o greşeală elementară să critici omul (sau comunitatea umană) care promovează anumite idei eronate, în loc să critici cu argumente raţionale ideile respective.

Eşti prost! Gândeşti astfel pentru că până acum tu nu ai fost în stare să faci asta! Doar unul ca tine putea să spună aşa o aberaţie! Sunt convins că  tu nu ai de unde să ştii asta! – toate astea sunt exemple de comportament în care spargi calculatorul pentru că softul are erori.

Sper că v-am provocat să analizaţi cu atenţie puterea analizei conceptuale. O zi bună!

Anunțuri

Un gând despre „Software şi hardware, idei şi persoane

 1. http://gramo.ro/2011/04/04/filosofia-religiei-7/
  1 Response to “Filosofia religiei (7)”
  Feed for this Entry Trackback Address

  *
  exoligu
  April 4, 2011 at 4:58 pm

  “Dacă poate să înlăture răul, dar n-o face este gelos” – aici recunosc că m-a pierdut. Nu reuşesc să văd legătura între putinţă, existenţa răului şi gelozie.

  Mi-e clar că felul în care produce argumentele sale are mult de-a face cu climatul social-intelectual din care face parte Epicur. Să presupunem că pentru un om din acea formă de viaţă lucrurile stau astfel: Văd că altcineva se află în necaz, pot să-l ajut dar n-o fac; căci dacă aş face-o el ar fi într-o situaţie bună şi aş deveni gelos pe starea lui de bine. Aşa gândeau oare contemporanii lui Epicur?
  Gândim şi noi azi la fel?
  Reply
  lelynx
  e un pic off topic, dar cred ca-tzi „datorez” un raspuns de pe acolo , scuze ca la locul faptei nu s-a mai putut, poate pe la „Gazeta de perete ” 😦 o sa vezi si de ce hmm , ok :
  hmm da, pentru o relationare omeneasca cu celalalt, nu din calcul, incerca un Levinas
  http://en.wikipedia.org/wiki/Emmanuel_Levinas
  mie mi-a facut bine 🙂
  sii hmm , mai potzi sa dai si de Tom Waits pe youtube , sa stii :), uite cu ce:

  si

  si mai sunt 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s