Banderola roşie

Sunt inteligent şi gândesc cu propria mea minte. De ce am nevoie de curaj pentru asta? Altfel spus, care sunt riscurile? De unde apar ele?

Kant ne spune că pentru a gândi cu propria noastră minte nu e suficient să fii înzestrat cu inteligenţă.  Desprinderea de starea de minorat presupune efortul de a învinge lenea şi laşitatea, ne avertizează filosoful din Königsberg. Ce înseamnă oare acest lucru?

Eu văd lucrurile astfel. Dezvoltarea noastră personală înseamnă, de la bun început, interiorizarea unor modele de adaptare socială şi, astfel, integrarea într-o anume formă de viaţă. Nu vreau să spun că este uşor să te adaptezi la lumea în care trăieşti, să-i înţelegi mecanismele, să profiţi de avantajele sale şi să eviţi neplăceri majore. E nevoie de un tip de inteligenţă pentru asta. Dar e şi un fel de a trăi comod. Îndrăzneala de a gândi cu propria minte nu te duce pe acest drum comod.

A gândi cu propria minte te va conduce, mai devreme sau mai târziu, la o confruntare cu valorile şi stilul de viaţă dominant. Nu vei mai fi dispus să accepţi necritic obişnuinţe de gândire şi convieţuire. Inevitabil, te vei înstrăina, distanţa, depărta de ceilalţi care preferă să calce pe cărări bătătorite, în virtutea obişnuinţei. Mai mult, vei cunoaşte presiunea societăţii care nu este dispusă să accepte uşor diferenţe. Şi nu puţine sunt formele de intimidare şi descurajare pe care le pune în joc o societate ce preferă traiul în virtutea tradiţiei în locul efortului de reflecţie şi gândire critică.

Cu mulţi ani în urmă am condus un experiment simplu, dar relevant, pentru a pune în evidenţă rezistenţa la diferenţă şi intoleranţa ce rezultă dintr-o atare situaţie. Trebuie să recunosc că nu e vorba de un experiment original, dar nu sunt în stare acum să indic sursa lui.

Experimentul presupune următorul lucru: timp de o săptămână trebuie să porţi permanent (acasă, la serviciu, la şcoală, în metrou, la bibliotecă, în supermarket, etc) o banderolă roşie pe mâna dreaptă. În plus, trebuie să refuzi politicos orice persoană interesată de semnificaţia acelei banderole (ceva de genul „Îmi pare rău, dar nu pot să vă spun motivul pentru care port aceasta banderolă roşie”). Apoi să înregistrezi reacţiile celor din jur. Manifestările de intoleranţă vor fi dintre cele mai diverse. Veţi fi uimiţi!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s