Până când o mai poate lua un om de la zero în plan profesional?

Mi-aduc aminte perfect. Eram undeva prin secolul trecut, în anul patru de şcoală. Şi încă de atunci ştiam foarte bine de ce îmi place matematica. Ştiu şi astăzi: în definitiv e vorba de un fel de a te raporta la lume şi viaţă în termeni de ce se dă şi ce se cere în problemă. Iar soluţia odată găsită, dacă demonstraţia e corectă, nu poate fi pusă la îndoială de nicio altă autoritate. Da, categoric lucru, pentru asta trebuie făcută matematica în şcoală.

Totuşi, acum voiam să scriu despre altceva. Şi are legătură cu matematica şi perspectiva asupra vieţii. După cum spuneam, eram prin clasa a patra. Participam la olimpiada de matematică, aşa că mă antrenam (împreună cu vreo alţi 10 colegi din şcoală) cu probleme speciale, pentru olimpici. Bineînţeles că nu mai ştiu despre ce era vorba în acele probleme. Dar ştiu cu precizie care era strategia mea de rezolvare. După câteva încercări care nu duceau nicăieri, trăgeam o linie orizontală pe foaie, încercam să fac abstracţie de tot ceea ce încercasem până atunci, şi să caut soluţia pe alt drum.

De multe ori mă uimeşte faptul că parcursul meu profesional (din fericire în plan personal am găsit deja o soluţie originală şi corectă) a semănat cu stilul de a rezolva probleme de matematică. Am apucat-o pe un drum. Am încercat tot ceea ce m-a dus mintea. Apoi, când a devenit limpede că nu eram pe drumul cel bun am tras o linie orizontală şi am pornit în altă direcţie (uneori mă uimesc pe mine însumi cât de diferite au fost aceste drumuri). Şi aşa de mai multe ori. Ceea ce am învăţat de la acele probleme de matematică din şcoală e că satisfacţia va fi direct proporţională cu complexitatea problemei şi că merită să mai încerc încă o dată.

Întrebarea e până când. Până când o mai poate lua un om de la zero în plan profesional? Când eşti prea bătrân pentru asta?

Eu nu vreau să accept argumentul existenţei unei limite de vârstă. Câtă vreme am abilitatea să învăţ lucruri noi voi continua să cred că voi putea să o iau de la zero. Şi că până la urmă voi găsi o soluţie.

Reclame

4 gânduri despre „Până când o mai poate lua un om de la zero în plan profesional?

 1. Nu cred că bătrânețea este dușmanul, pentru că poți învăța oricând, chiar și atunci când ai impresia că nu mai poți să înveți. Nu, altceva mă sperie. Dezamăgirea. Deznădejdea. Resemnarea.

 2. Bine ai venit şi mulţumesc pentru comentariu.
  Sunt de acord cu tine. Doar ordinea aş schimba-o: mai întâi se instalează dezamăgirea, apoi resemnarea şi în final deznădejdea. Partea bună, căci există întotdeauna 🙂 şi o parte bună, este că te poţi lupta cu ele. Nu şi cu bătrâneţea.
  Dez-amăgirea nici nu e chiar atât de rea. Înseamnă că începi să vezi mai limpede, fără să te mai amăgeşti. Dacă însă apare resemnarea deja sunt probleme. Şi deznădejdea e aproape.
  Optimist cum sunt însă, incurabil, eu aş zice că şi resemnarea-deznădejdea pot fi tranformate în oportunităţi. Te obligă să cauţi alte soluţii, să cauţi alte lucruri interesante de descoperit.
  N-am o reţetă cum să scapi de resemnare-deznădejde, dar ştiu sigur că muzica bună ajută. Aşa că iată un mic cadou:

  • Ah, multumesc pentru cadou.
   Stiu ca intr-adevar depinde de puterea fiecarui om de nu se lasa invins, de a iesi inca o data dintre valuri, chiar si pentru a lua doar o gura de aer si nu pentru a se urca din nou pe pluta. Stiu, de asemenea, ca norocul surade celor curajosi si stiu ca esti invins atunci cand tu crezi ca esti invins. Insa am vazut infrangerea de multe ori in jurul meu si am vazut neputinta de a te mai ridica inainte ca numaratoarea sa fi ajuns la capat. O infrangere la care incepi sa consimti tacit, tradandu-te pe tine insuti.
   Inclin sa cred ca nu mai e nimic dincolo de resemnare. Ca acceptarea faptului si amortirea sau anihilarea vointei, resemnarea nu poate fi tulburata de nici un gand de revolta, continuand la nesfarsit ca ultim stadiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s