Ce înseamnă să gândeşti?

E o întrebare pe care mi-a adresat-o indirect (adică printr-un search pe Google care l-a condus spre exoligu) unul dintre cititorii mei. Am răspuns pe scurt într-un text mai vechi, dar simt nevoia de a reveni cu detalii.

Există mai multe tipuri de gândire. Nu voi pretinde că pot oferi o listă exhaustivă. Doar încerc o categorisire (în treacăt fie spus, a împărţi lucrurile în categorii e un mod de gândire).

1. A gândi = a căuta semnificaţii. Altfel spus, de a pune întrebări de genul Ce este x? şi a căuta răspunsuri. De exemplu, când cineva se întreabă Ce înseamnă a duce o viaţă bună?, Ce înseamnă a fi un bun lider? e clar că avem de-a face cu un efort de gândire.

2. A gândi = a căuta analogii şi a face distincţii. Altfel spus, de a pune întrebări de genul Cum este X? A încerca să găseşti asemănări şi deosebiri între lucruri, experienţe, opinii; a folosi experienţele trecute pentru a rezolva probleme noi, asemănătoare. De exemplu, căutarea şi găsirea unei soluţii de dispunere a ţevilor de apă într-o încăpere industrială.

3. A gândi = a căuta explicaţii. Altfel spus, de a răspunde la Întrebarea De ce? Poate fi o căutare speculativ-metafizică, de genul De ce este ceea ce este aşa cum este? Care este rostul meu pe pământ? De ce sunt obligat să fac binele, chiar şi atunci când am o înclinaţie de a-mi urmări egoist instinctele? Dar poate fi şi o căutare cauzală. De ce ţările aflate la marginea unei economii-univers (conceptul drag lui Fernand Braudel) sunt necesar subdezvoltate în raport cu centrul? De ce există cicluri economice? Care sunt cauzele atracţiei lucrurilor spre pământ?

4. A gândi = a identifica şi înlătura prejudecăţi. Asta presupune a observa obişnuinţe ale gândirii, a te întreba asupra originilor acestora şi a încerca să reacţionezi critic, manifestându-ţi astfel individualitatea. Întrebările vitale ar fi: care sunt lucrurile pe care le fac în virtutea obişnuinţei şi tradiţiei, fără să reflectez la ele? Cum pot să devin mai deschis faţă de lucruri noi? Cum ar putea lucrurile să arate din altă perspectivă? Aici ajută foarte mult exerciţiile de gândire laterală. Astfel devenim mai open-minded, mai toleranţi, dar şi mai creativi.

 

Reclame

7 gânduri despre „Ce înseamnă să gândeşti?

  1. Pingback: Noaptebunacopii's Blog

  2. Pingback: Căsuţa poveştilor – Lupul şi cei şapte iezi | Noaptebunacopii's Blog

    • It is Romanian, close to French and Italian, to my mind. Thanks for your comment. You can also read my ideas on townoflovers.wordpress.com. It is a blog about Big Beautiful Bucharest, my town.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s