Vorbeşte, că d’aia ţi-a dat statu’ gură!

Aproape de fiecare dată când mă gândesc la bunicul meu îmi vine în minte vorba sa ironică: Vorbeşte, că d’aia ţi-a dat statu’ gură! Şi de câte ori îi văd pe nord-coreeni smulgându-şi părul din cap din cauză ca a murit un Kim-nu-ştiu-cum îi plâng că n-au avut şi ei mai mulţi bunici ca al meu.

Bunicul n-a mai prins România post-comunistă, dar a înţeles perfect care este esenţa unui stat totalitar: minciuna. Căci propagandă primitivă, ce glorifică statul şi preaiubitul ei lider, precum şi veştile despre preaplinul care se revarsă din grija unui Big Brother asupra poporului, transformă progresiv pe oameni în zombi zi după zi.

Totul e să amesteci adevărul cu minciuna până cînd supuşii îşi pierd busola şi nu mai înţeleg ce e rău şi ce e bine, ce e adevărat şi ce e fals. Abia atunci dictatura e desăvărşită.

Minciuna sistematică e ingredientul absolut necesar oricărei dictaturi.

Nu lipsurile materiale, ci descumpănirea produsă de minciuna generalizată, e cel mai greu de îndurat într-un regim dictatorial. Iar să separi adevărul de minciună e vital. Să rezişti minciunii e cel mai greu şi cel mai important lucru atunci când eşti prins într-un regim în care nimeni nu are curajul să strige că împăratul e gol.

Bunicul meu a ales ironia: Vorbeşte, că d’aia ţi-a dat statu’ gură!

Reclame

2 gânduri despre „Vorbeşte, că d’aia ţi-a dat statu’ gură!

  1. Nici eu nu pot sa-mi explic isteria din jurul unui imparat, cum bine ziceai…gol. Sa fie de vina doar manipularea si minciuna? Cred ca e doar un capat de ata, nicidecum explicatia finala.

    • Desigur, e mult mai mult decat manipulare si minciuna. Lipsa accesului la informatii din exterior cantareste de asemenea greu. Poate ca de vina sunt si stilul de viata si educatia orientalilor. Desi admir coeziunea comunitatilor lor, respectul pentru cei varstnici sau capacitatea sustinuta de munca, uneori acestea se pot intoarce impotriva lor. Occidentalii sunt mult mai razvratiti, mai independenti. De aceea iubesc stilul de viata occidental, cu toate minusurile sale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s