La început de drum, o slujbă proastă se refuză

La început de drum, o slujbă proastă se refuză. Mai târziu, sub presiunea obligațiilor de diverse feluri o slujbă proastă este mai greu de refuzat. Dar primele tale slujbe, câtă vreme beneficiezi de susținerea materială a părinților (așa cum e firesc să fie), trebuie să te înscrie pe o traiectorie de lider.

Nu accepta primele tale slujbe doar pentru bani. Decât dacă nu ai încotro. Căci primele slujbe te înscriu deja pe o traiectorie profesională. O slujbă proastă e o cărare care te îndepărtează de potențialul tău de lider.

Dacă nu găsești nicio slujbă unde să-ți cultivi spiritul de lider (ceea ce este foarte probabil în actuala conjunctură) alege o activitate de voluntariat, de exemplu la un ONG. Sau creează-ți propriul tău proiect. Bunăoară, am dat peste cazul unui tânăr care și-a tipărit, într-un tiraj limitat, pe propria imprimantă, propria revistă. Pe care o gestiona ca un veritabil director general, firește.

Important e să desfășori activități unde poți să-ți afirmi potențialul de lider. Adică de a lua decizii, de a face planuri, de a pune la lucru strategii, de a conduce o echipă. O slujbă care nu-ți oferă toate acestea, mai ales la început de drum profesional, trebuie refuzată. Căci duce pe un drum greșit. După două-trei slujbe care te rătăcesc, drumul spre cărarea de lider va fi găsit printr-un efort dublu, sau poate deloc.

La început de drum, o slujbă proastă se refuză.

Reclame

2 gânduri despre „La început de drum, o slujbă proastă se refuză

 1. Am o problema cu ipoteza ta – scopul/menirea fiecaruia este de a fi lider. Nu cred ca sta in picioare si de altfel ar fi o lume plicticoasa daca ar fi asa.
  Legat de tanarul care si-a urmarit telul sau in viata prin publicarea propriei reviste – ma gandesc ca poate fi si o forma de a o apuca pe un drum gresit. Autosuficienta sa (e director/ redactor/ editor/ etc) s-ar putea sa il coste. Ma gandesc ca …poate cu inputuri adecvate (daca s-ar fi angajat la un ziar sau o multinationala ceva) ar fi putut ajunge mult mai departe in viata … ca sa te citez partial … sa-si materializeze potentialul de lider.
  In rest, am inteles autocritica 🙂
  Sunt curios care e slujba pe care ai fi dorit-o in locul celei pe care ai ales-o la inceput de drum.

 2. Mulțumesc pentru comentariu. Îmi dă posibilitatea de a clarifica ce înțeleg prin lider: o persoană care are curajul să gândească cu propria minte (și să acționeze în conformitate cu propriile idei), care are proiecte, care reușește să-i inspire și să-i motiveze pe alții. Nu presupune a decide în numele altora (asta ar însemna a avea putere asupra altora; dar a avea putere nu înseamnă neapărat a fi lider; poți fi ascultat, dar să nu fii niciodată sursă de inspirație și motivație pentru ceilalți; în acest caz nu ești un lider, cu siguranță). În acest caz nu cred că o lume de oameni curajoși, de lideri așa cum văd eu conceptul, ar fi o lume plicticoasă.
  În ce privește felul în care mi-ar fi plăcut să-mi încep și să-mi continui drumul (excelentă curiozitate 🙂 ai avut ) aș răspunde așa: mi-ar fi plăcut să lucrez la propria mea pensiune, într-o zonă de munte, împreună cu familia și prieteni. Apoi, în urma succesului pe care cu siguranță l-aș fi avut, să implementez diverse proiecte educaționale în zonă: începând, bineînțeles, cu o școală de muzică sponsorizată de mine 🙂
  O alternativă ar fi fost să devin un scriitor de succes, care să-i determine pe alții la reflecții. Pentru asta cred că nu e nici acum târziu 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s