Hermann Hesse – Rosshalde – Despre un bezmetic fluture de noapte, târându-se ca și cum ar fi uitat să zboare

În mijlocul dialogului dintre pictorul Veraguth și bunul său prieten Burkhardt, brusc și aparent fără nicio legătură cu nimic, fu intercalat episodul cu fluturele. Un fluture de noapte străbătu atelierul zbârnâind și se ciocni de trei, patru ori violent de pereți cu un zgomot surd. Apoi rămase nemișcat și amorțit, un triunghi cenușiu de catifea, pe tavan. … Din nou o tăcere prelungă. Fluturele începu să se deplaseze încet. Mic și cenușiu se târa înainte ca și cum ar fi uitat să zboare.

Pilda cu fluturele nu e întâmplătoare. În ea e încifrată întreaga tristețe și dezorientare în care pictorul Veraguth își duce zilele pe moșia Rosshalde, prins în capcana unei căsnicii eșuate, absorbit de tablourile sale și de iubirea pentru fiul său cel mic, Pierre. Distanța față de soția și de fiul cel mare are proporții cosmice și se află într-o continuă expansiune.

În povestea pictorului de la Rosshalde totul depinde de o singură iță: iubirea sa pentru Pierre. Dacă rezistă sau dacă se rupe legătura sa cu Pierre – despre asta e vorba (ați cărat vreodată o pungă de plastic, plină cu mere, prea plină și gata să se rupă, cu plasticul alungindu-se și gata să împrăștie toate fructele pe trotuar?). Dacă îl va pierde și pe Pierre, așa cum a pierdut-o pe soția și fiul cel mare, totul se termină. Pictorul-fluture va uita să zboare.

Nu vreau să dezvălui deznodământul poveștii. Ofer doar un singur indiciu. Totul se termină cu o tăcere prelungă. Pictorul Veraguth, mic și cenușiu se târăște înainte ca și cum ar fi uitat să zboare.

Reclame

Un gând despre „Hermann Hesse – Rosshalde – Despre un bezmetic fluture de noapte, târându-se ca și cum ar fi uitat să zboare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s