Hermann Hesse – Demian – Despre frumusețea și bucuria maturizării

Demian este o carte despre frumusețea și bucuria maturizării. Nu despre bătrânețe, calm, detașare și eliminarea pornirilor instinctive. Ci despre bucuria de a-ți descoperi propriul potențial, de a deveni mândru că ești o persoană puternică și distinctă, aparte și, tocmai din această cauză, înconjurată de oameni valoroși, de același calibru (cu semnul lui Cain pe frunte, cum ar zice Demian). E vorba de maturizare ca înțelegere a necesității de a merge pe propriul tău drum, indiferent unde duce acesta. Nu destinația e importantă. Important este să mergi pe propriul tău drum.

Și aici am fost pătruns ca de o flacără de constatarea: fiecare om avea o menire, însă niciunul una pe care să o poată alege, rescrie și administra după voia inimii. Era greșit să dorești zei noi, era cu totul greșit să vrei să dai lumii ceva, orice!  Pentru oamenii maturi nu exista și nu există nicio datorie decât aceasta: să se caute pe ei înșiși, să se întărească în sine, să tatoneze propriul drum înainte, indiferent unde avea să ducă. … Nu eram aici pentru a compune poezii, pentru a propovădui, pentru a picta, nici eu și nici vreun alt om nu se afla pentru asta pe pământ. Toate astea apăreau doar tangențial. Adevărata menire pentru fiecare nu era decât una singură: să ajungă la sine însuși.

Maturizarea nu este specifică vârstei mature. Ea e bine definită, în cazuri privilegiate, încă din copilăriei și prima tinerețe. Există tineri maturi și adulți care nu s-au desprins din lumea minoratului. Iar cei din urmă nu sunt dintre cei mai puțin numeroși. Printre cei puțini, cei frumoși și maturi, sunt cei care au avut șansa întâlnirii cu oameni puternici. Fie că e vorba de întâlnirea cu un tânăr ca Demian, fie că e vorba de o femeie puternică, precum mama lui Demian. Fiecare dintre frumoșii-maturi are propria sa întâlnire.

Reclame

3 gânduri despre „Hermann Hesse – Demian – Despre frumusețea și bucuria maturizării

 1. Mi-a placut.Chiar mi-a placut foarte mult.
  Dar nu mi s-a parut atat de luminoasa si, daca ma intrebi pe mine, nu mi se pare ca vocea este foarte matura.Sau, daca s-a maturizat, Sinclair nu imi este foarte simpatic. Nici Demian sau Frau Eva nu mi se par o companie placuta. Faptul ca o persoana ajunge tot ce poate sa fie nu inseamna ca e un lucru bun.
  Dar chiar mi-a placut.

  • Multumesc pt comentariu. Reuseste sa descentreze interpretarea mea initiala, vazuta prin prisma drumului spre implinirea de sine, adica maturizare. Ma indeamna sa recitesc cartea. Nu e asta miza oricarui comentariu de calitate?

 2. Dar nu am dorit si nici nu am facut asta! Adica nu am descentrat nimic :).
  Ce ai citit tu si ce am citit eu nu se exclud. Faptul ca o persoana se (re)gaseste si este implinita si isi manifesta tot potentialul nu inseamna neaparat ca a devenit social dezirabila. Sau simpatica. Nu mai pomenesc de faptul ca maturizarea nu e neaparat luminoasa.
  Si mai cred ca meritul lui Hesse ca e citit in mai multe feluri…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s