Hermann Hesse – Călătoria spre Soare-Răsare – Imposibila istorie

Cum istorisești ceva ce nu se poate povesti ?! Acesta-i paradoxul pe care îl rezolvă Hesse în multe dintre lucrările sale. Hesse are o soluție personală: creează o poveste despre imposibilitatea poveștii și astfel ne aduce aproape de esența a ceea ce voia să ne transmită. E un fel de dublă negație.

Călătoria spre Soare-Răsare e o scriere matură, plină de semnificații și simboluri. Unele cu siguranță depășesc intențiile prozatorului. Poate fi a abordată din atâtea unghiuri !

Mă limitez aici la a vorbi doar despre imposibilitatea povestirii, despre care e vorba, cred eu, în acest text. Adică despre incapacitatea unui istoric de a reda o lume dispărută, al cărei spirit nu e în stare să îl reînvie. Poate avea toate detaliile, poate  stăpâni cronologia evenimentelor, poată să mânuiască cu dibăcie instrumentele disciplinei sale, poate reinventa monade: un erou, un popor, o idee și să pună pe seama acestor monade inventate de el toate lucrurile care în realitate s-au produs în anonimat. Dar dacă nu reînvie spiritul timpului despre care vorbește, dacă nu face să retrăiască o lume sui generis, care nu mai este, nu reușește o istorie.

A povesti despre Confrerie e imposibil, rezultă din cartea lui Hesse. Nu pentru că ar lipsi evenimentele. Ci pentru că cel care vrea să istorisească a pierdut spiritul acesteia. Nu mai este parte din ea.

Încercați să povestiți copilăria voastră, vă rog! Cu trăirile, bucuriile, poveștile, minunile și spaimele ei. Știm perfect cum a fost copilăria noastră, dar e atât de greu să mai avem spirit de copil. Fără de care nu putem povesti nimic. De aceea sunt atât de puțini cei care pot să ne povestească despre lumile secrete pe care le-au trăit, cum ar fi copilăria.

Încercați să povestiți copilăria voastră, vă rog! Încercați să povestiți iubirile voastre, vă rog! Încercați să povestiți viața voastră de liceeni, vă rog! Încercați să vă povestiți momentele creatoare sau eșecurile, vă rog!Povestiți. vă rog, despre propria voastră Confrerie!

Și o să vedeți de ce e genial Hesse.

Reclame

2 gânduri despre „Hermann Hesse – Călătoria spre Soare-Răsare – Imposibila istorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s