Milan Kundera – Gluma – Intoleranța la ironie e semnul totalitarismului

Numele romanului nu e deloc întâmplător; Gluma scriitorului ceh Milan Kundera pune punctul pe i: una dintre cele mai la îndemână modalități de a testa dacă un regim se îndreaptă către totalitarism e să măsurăm gradul de intoleranță la ironie. Un regim represiv și autoritar dezvoltă o cronică fobie la ironie. Umorul este, până la urmă, garanția independenței spirituale, și de aceea orice formă de totalitarism caută să-l reprime.

Gluma lui Kundera e o carte ce merită citită (a fost scrisă în 1965 și a apărut la Humanitas, într-o a doua ediție în 2002). Merită citită nu doar pentru a avea o imagine despre apropierile și deosebirile dintre comunismul din România și cel din Cehoslovacia sau despre schimbările produse în interiorul sistemului comunist de-a lungul unei generații (anii ’60 au însemnat altceva decât anii ’40). Gluma merită citită și pentru modul exemplar în care ilustrează ideea dependenței persoanei de contextul în care trăiește. În alte circumstanțe și printre alți oameni devenim și redevenim alte persoane. Iar a cunoaște un om înseamnă, în final, a avea doar o vagă idee despre o singură serie de contexte narative. Chiar și atunci când la mijloc e o mare iubire, posibilitatea de a cunoaște o persoană rămâne dependentă de context. În Gluma lui Kundera este de urmărit, în acest sens, povestea de dragoste dintre Ludvik și Lucia și dintre Kostka și Lucia.

Bizarul Kostka a însemnat mai mult pentru ea, a cunoscut-o mai mult și a știut mai bine s-o iubească: lui i se încredințase cu totul; mie cu nimic; … Și totuși, ca să-i fi obținut trupul la care râvneam cu atâta disperare ar fi fost de ajuns un singur lucru, cum nu se poate mai simplu; s-o fi înțeles, s-o fi iubit nu doar pentru acele fațete îndreptate spre mine, ci și pentru ceea ce nu se referea la mine în ființa ei … Kostka … de bună seamă, o cunoștea pe Lucia și știa, fără îndoială, multe despre ea, un lucru însă îi scăpa, și tocmai esențialul … și dacă i-a tăinuit lui Kostka acest lucru și cele șase luni ale dragostei noastre curate, pline de tandrețe și gingășie, înseamnă că, până și față de el, păstra un secret inaccesibil, și deci nici el n-o cunoștea.

 

Anunțuri

Un gând despre „Milan Kundera – Gluma – Intoleranța la ironie e semnul totalitarismului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s