Lebede la Marea Nordului

Țările străine, precum cărțile, le știi de la bun început. Cele care îți plac le simți de la bun început, de cum pășești pe teritoriul lor. Și îți plac mereu cele în care te regăsești. În care îți regăsești gândurile, spaimele, obișnuințele. Cele în care te simți acasă.

În Suedia m-am simțit acasă.

Oameni toleranți, ușor sfioși la prima vedere, preocupați să nu te facă să te simți rău. Nu te privesc insistent, dar sunt mereu gata să-ți răspundă cu un zâmbet prietenesc la Hei, hei!

Dorința de apartenență la o comunitate și dorința de a-și păstra neatinsă sfera vieții private e unul dintre contrastele cele mai bine rezolvate de suedezi. Luminițe aprinse în fiecare seară în ferestre și dorința de a se retrage cât de des pot să-și caute prin păduri ciuperci galbene pe care să nu le afle ceilalți. Așa arată Suedia.

Vântul rece, care-ți usucă buzele, e responsabil de stâncile netede care se scaldă în Marea Nordului (cel mai bine le vezi la Smögen). O mare pe care am găsit-o calmă și limpede. Cu lebede care apar din senin și vin să-ți ceară socoteală. Să le spui de unde vii și încotro vrei s-o apuci.

Așadar, vă doresc o zi bună. Trevlig dag. Vreți să știți cum sună asta în suedeza. Aduceți-vă aminte, dacă aveți norocul acestei amintiri, de țăranii de la munte, coborâți de Paște prin București, care strigau din căruțele cu coviltir: Var, var, hai la var! Așa sună suedeza.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s