Falsă mitologie norvegiană

Snake s-a ținut de promisiune și mi-a adus CD-ul cu Grieg. Cu Jens Harald Bratlie la pian, susținut de Orchestra Filarmonică din Oslo, condusă de Mariss Jansons.

Acum e rândul meu să-mi respect promisiunea.

Ar fi nepotrivit să vorbesc despre tehnica lui Bratlie sau despre virtuțile orchestrei din Oslo. Pur și simplu nu am competența necesară pentru un asemenea demers. Mă voi rezuma doar la o simplă impresie personală, exprimată într-un singur cuvânt: marcato. Se simte apăsarea, ruptura, despărțirea. Trecerile sunt deseori line ca o mare liniștită, alteori sunt prezente rupturi puternice, ca niște fulgere, bine marcate la pian sau de orchestră. Și pentru că simt că nu pot reda prea clar această idee voi încerca acum o foarte scurtă falsă mitologie norvegiană pentru a fi mai aproape de spiritul în care am perceput acest CD.

Ymir, uriașul cu chip de om, se îndrepta cu pași mari către prăpastie. Durerea din mâna stângă îl fulgera cu precizia unui metronom. Gheara de la inimă îl strângea ca o curea prea strânsă. Picioarele continuau să avanseze singure, deși el nu le mai simțea.

Se opri brusc, chiar pe marginea prăpastiei. Zâmbi unui gând care apăruse subit, din copilărie. Se lăsă în genunchi. Valea se zgudui. Apoi chiote se auziră de departe. Culese cu grijă ultimul fir de primulă nordică ce scăpase de furia scurtei toamnei scandinave. Zâmbi din nou. Zâmbetul dragostei.

În dreapta se vedea tărâmul de gheață. În stânga, tărâmul de foc, guvernat de cruntul Surtur. De data aceasta nu va mai da înapoi. Îl va înfrunta pe Surtur, deși știa că nu poate să-l învingă. Dar va lupta cu Surtur. Nu pentru a salva lumea. Ci pentru că ăsta era destinul său. Nu putea să apuce alt drum. Zâmbi din nou. Zâmbet de copil fericit.

Ameți și căzu pe spate. Acum totul era albastru. Totul era cer. Se ridică, izbindu-și cotul dureros de stânca albă. Întoarse spatele tărâmului gheții și porni, cu pași măsurați, spre Surtur.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s