Milan Kundera – Iubiri caraghioase – Călătorie spre centrul umanului

Sunt șapte nuvele cu cel puțin șapte iubiri serioase. Caraghioslâcul apare din cauza nebuniei oamenilor. Care nu știu să se joace iubind, care năvălesc asupra vieții altora cu bocancii lipsei de umor, care sunt orbiți de gelozii, care sunt blocați de credințe sau de răutatea binevoitoare a vecinilor.

Acest gen de nebunie nu trebuie luat în serios. Am fi teribil de caraghioși să facem asta. Sau, în cuvintele lui Kundera: Închipuiește-ți că te întâlnești cu un nebun care susține că e pește și că toți suntem niște pești. Te iei cu el la ceartă? Te dezbraci în fața lui și-i arăți că n-ai aripioare de pește? … A lua în serios ceva atât de neserios înseamnă să devii tu însuți neserios. Kundera demască nebunia. Dar venerează iubirea. Iubirea cu tot omenescul din ea. Cu toată nebunia din ea.

Kundera reușește în Iubiri caraghioase să coboare cu o naturalețe greu de suportat spre umanul din noi. Cartea o vei citi cu fiori de neplăcere în stomac și încântare în inimă. În aproximativ o duminică te va purta către centrul umanului din tine.

Singura părere de rău e că se termină prea repede poveștile sale. Ar merita să fie osândit la 1001 de nopți.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s