Maturizare

Nu văd maturizarea ca împlinire a propriului potențial. Maturizarea nu are un punct final. E mai degrabă, în opinia mea, un complex proces continuu de construire personală. Care are mai puțin a face cu dezvoltarea la maximum a calităților cu care ai fost înzestrat (deși acesta ar putea fi un efect), ci are de-a face cu consolidarea zilnică a încrederii în forțele proprii.

Încrederea în sine e ingredientul esențial al maturizării: încrederea în sine care te ajută să trăiești frumos, să-ți învingi fricile, să iubești fără să fii înveninat de spaime și gelozii, să-ți afirmi personalitatea, să te echilibrezi, să-ți consolidezi prieteniile, să-i împiedici pe alții să-ți strecoare în minte și suflet îndoieli și vinovății străine de tine, să poți să admiri și să ai modele umane vii, să poți să râzi și să plângi, să-ți exprimi sentimentele și ideile, să fii diferit, să gândești cu propria ta minte.

Pentru mine maturizarea este un proces luminos.

Anunțuri

8 gânduri despre „Maturizare

 1. Foarte frumos. Si aproape ca sunt de acord. Nu inteleg partea cu lumina. Daca maturizarea e un proces continuu, cand anume iti dai seama ca e luminos?
  Da, in carti e foarte instructiv sa citesti cum eroii au trecut peste tot felul de dificultati si cu toate astea sufletul le-a ramas neciobit sau, mai mult, le-a devenit un diamant slefuit cu maiestrie. Dar nu stiu daca e chiar asa de simplu in viata reala. Sa te maturizezi inseamna si sa accepti ca unii oameni mor, oricat de multi i-ai iubi, iar zborul cocorilor nu aduce pe nimeni inapoi. Da, stiu ce vei spune, ca la un moment dat, privind in urma, poti intelege tot ce a contribuit pana atunci la formarea ta si sa accepti. Si dupa aceea sa o iei de la capat.
  Dar lumina?

  • Aș răspunde printr-o analogie; vad maturizarea precum o lungă călătorie montană, pe un drum accidentat, arareori simplă. Bucuria excursiei (lumina) apare nu doar când ai ajuns la capăt, ci din când în când, pe parcursul ei, când frumusețea peisajului te surprinde.

   Da, sa te maturizezi inseamna si sa accepti ca unii oameni mor. Oameni dragi, fără de care viața îți pare goală de sens. Dar și să te bucuri că ai avut ocazia să-i întâlnești. Și că poți să le porți în minte și în suflet amintirea.

 2. Da, cu asta pot sa fiu de acord :). Imi place, deja imi imaginez lumina prin frunze. E neaparat toamna.
  Dar nu rezist, nu rezist. Am cautat o poveste de care mi-am adus aminte, apropo de definiri. E din „Cercul mincinosilor” a lui Jean-Claude Carriere.
  „O poveste din secolul XX, pe care o putem auzi aproape peste tot, ne spune că un occidental, de pildă un american, l-a auzit vorbind pe un învățat vestit, care trăia undeva în munții Tibetului, departe de lume. Americanul, minte ordonată, hotărăşte să meargă la înţelept şi să afle din gura lui adevăratele taine ale existenţei. Vinde tot ce are, face tot ce trebuie, ajunge în Tibet, află unde este peştera în care s-a retras înţeleptul şi pleacă în căutarea lui. Face o călătorie anevoioasă, urcă la peste cinci mii de metri, în zăpadă şi frig. În cele din urmă, americanul îl găseşte pe bătrân, care trăieşte în singurătate, aproape dezbrăcat. Îl întreabă, fără să mai aştepte, ce este viaţa. Pustnicul se gândeşte o vreme şi îi răspunde:

  — Viaţa, fiule, este ca un râu lung care izvorăşte de undeva, apoi…

  Americanul îi taie vorba, părând foarte supărat.

  — Ce! Am cheltuit o mulţime de bani, am făcut această călătorie ca să mi se spună o asemenea prostie? Auzi, viaţa este ca un râu lung! Mai bine rămâneam acasă! Atâta timp irosit pentru un fleac, o prostie!

  Pustnicul, care pare destul de îngrijorat, îl întreabă:

  — Cum ? Viaţa nu seamănă cu un râu lung?”

 3. „să-i împiedici pe alții să-ți strecoare în minte și suflet îndoieli și vinovății străine de tine”…Sper ca la altii nu sunt inclus chiar eu 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s