Cum ajung în Thasos și de ce ?

Cel mai scurt drum din București în Thasos este clasicul drum prin Giurgiu-Ruse (nu e cazul să vă speriați așa tare de coada de peste pod). În 10-12 ore, în funcție de cât de tare mergeți și de numărul de opriri, respirați deja aerul cu miros de măsline din Thasos.

De îndată ce treceți Dunărea opriți și luați rogvinetă pentru drumurile bulgărești. Apoi porniți pe drumul E85 către Veliko Tărnovo. Alegeți drumul 5, către Gabrovo. De aici continuați spre Kazanluk (o să aveți parte de niște serpentine în apropiere de Șipka). Reintrați pe E85 către Stara Zagora. Urmează Dimitrovgrad și Haskovo. Apoi Kardzali. Căutați indicatorul de Momchilgrad și apoi mergeți glonț spre punctul de trecere a frontierei cu Grecia, la Makaza (e drum nou, se merge foarte bine; atenție însă la marcaje; deși e linie discontinuă sunt curbe cu vizibilitate foarte scăzută).

În Grecia nu e nevoie de rovignetă. Așa că mergeți fără grijă spre Komotini. Ieșiți spre autostradă înspre Xanthi/Kavala (aici trebuie să recunosc, ne-am rătăcit un pic; noroc cu un biciclist grec ce ne-a fost antemergător vreo 2 kilometri și ne-a scos pe drumul cel bun; mulțumiri încă o dată). Autostrada vă costă 2,5 euro. Ieșiți către Crysoupoli și de aici direct în sud către Keramoti. De unde luați feribotul și în jumătate de oră sunteți în Thasos (costă aproximativ 30 euro, în funcție de mașină și numărul de persoane).

DSCN3385

Începe relaxarea. Pentru că asta înseamnă insula Thasos: o relaxantă și revigorantă vacanță la Marea Egee.

Să începem cu plajele. Recomand în primul rând Aliki, un golf de vis, cu apă incredibil de limpede și calmă, cu taverne unde se mănâncă foarte bine, cu un aer superb, care nu e niciodată sufocant. Perfect pentru înot.

DSCN3502

DSCN3518

DSCN3522

DSCN3555

Apoi, incredibila Marble Beach (praful de marmură reflectă lumina ireal). Dacă țineți la mașină alegeți drumul din orășelul Thasos, nu cel din Panagia, peste munte.

DSCN3397

Nu neglijați plimbarea prin satul Limenaria. Vă puteți orienta după biserica din acest loc, ce se vede din depărtare.

DSCN3405

Dacă mergeți la Giola, săritul de pe stânci va deveni molipsitor. Drumul e foarte greu. Nu am avut curaj să intrăm cu mașina. Dar am dat peste un italian curajos care, pentru 2 euro, te ducea cu jeep-ul său american. Și avea și chef de stat la povești pe drum.

DSCN3577

Și o ultimă recomandare. Sculați-vă devreme. Și savurați cafeaua pe terasă alături de cei dragi. N-ar strica să încercați o dulceață de piersici sau o miere de pin (insula e plină de pini). Dacă vreți fructe proaspete, trebuie neapărat să gustați cireșele de Thasos. O să vedeți de ce.

DSCN3432

DSCN3443
Photo credit: Mihai Scarlat

7 gânduri despre „Cum ajung în Thasos și de ce ?

  1. Dintr-o data imi doresc sa fac o nebunie si sa plec in Grecia! 🙂 Pozele sunt superbe si marea e atat de albastra incat chiar ma gandesc serios sa las balta tot muntele de hartii si sa-mi iau o vacanta!

      • Eu chiar NU vreau sa astept pana anul viitor dar ma gandesc ca plecarea mea ii va provoca un atac de cord sefului meu. 🙂 Si ma intreb … oare cum ar fi???
        Glumeam! Nu imi doresc sa-l am pe constiinta asa ca … accept varianta cu anul viitor. 🙂

Lasă un comentariu